30 mars 2009

Sør-norsk Unghundmesterskap

Lørdag 28 mars stilte vi spent opp på opprop. Både Phønix og Vega var påmeldt i Sør-norsk unghundmesterskap på Hovden. Gjennom vinterens jaktturer og ikke minst prøver har de begge vist at de duger. Nå skal de opp mot ulvelaget og måle krefter. Hund mot hund. Jeg har fått fjerde slipp med Vega og sjette med Nixen. Og det var ikke løsningen på ryperebusen denne dagen. Rypene så vi kun i de 2 første slipp, men slik kan man ikke gjøre noe med.


Vega åpner litt forsiktig i sitt slipp og får liksom ikke opp farten og intensiteten som er hennes varemerke. Ikke før det er 4-5 min. igjen av slipptiden. Da skufler hun på og redder faktisk videre deltakelse i denne kvaliken. Da går det unna. Hennes andre slipp er ikke annet enn overbevisende, noe dommerne bemerket. Hun grisebanker makkeren og viser seg frem på en aldeles prima måte. Heller ikke nå er der fugl i slippet og hun er helt ren etter 2 runde. Finaleplassen er klar.Phønix nøler heller ikke og leverer et veldig bra slipp. Han har et antrekk som gjør at hjertet hopper litt, men heller ikke han har fugl i sitt forsøk.Han er nr. 6 etter første runde bak 2 med fugl og 4 som nok søkte bedre enn han.


Andre slippet hans er også av godt merke selv om han etter min mening kunne tatt mer terreng uten å 'spørre' meg først. Han blir slått av makker i dette slippet men blir rangert som nr.5. Jeg føler han har mye mer inne.
Men vi er fornøyde. Både Phønix og Vega er klar for søndagens finale.

Er oppe tidlig søndag morgen og starter de vanlige rutinene. Jeg må ha god tid om morningen slik at jeg har alt under kontroll. Liker ikke å komme på oppropet like før det starter. Greitt å kunne treffe kjente og slå av en prat før vi starter.
Har litt sommerfugler denne gang. Spent forventning svirrer rundt i magen. Alt kan skje idag. Og da mener jeg alt. Vi får fine markeringsdekken og stiller opp til fotografering før vi legger avgårde rett ut fra dagparkeringen på Hovden. Idag har vi fått syvende og niende slipp, så det blir et par timer å måle konkurrentene på. Og dette viser seg etterhvert å være en stor gjeng med kanonhunder. Den ene gode søker avløser den andre, og jeg vet at mine må prestere helt på topp for å være med. Dommerne forlangte 1ste premie søk hele tiden, ellers var det bare å si takk for idag. Må bare si med en gang at dommerne var knallbra. Omsider er det min tur med Vega. Nå gjelder det. Ingen med fugl så langt, så alt er opp til oss. Jeg har sett henne betydelig bedre, bl.a sist i Sirdal, men hun går et bra slipp og holder absolutt klasse. Hun blir litt omstendelig enkelte ganger og blir slått av makker. Forøvrig var makker vinneren tilslutt. I slippet etterpå går P Mina til Arild Skeivik, og selvom hun blir slått av sin makker så går hun et meget godt slipp.

Så er det Phønix da som skal avslutte første runde. Nå er det på tide med litt liv i terrenget. Og liv blir det. Bare denne har 4 og ikke 2 bein. Den er hvit som en rype,men den løper i motsetning til rypa. En HARE. Og denne blir Nixen sin bane idag. Han kommer seg aldri skikkelig igang, og skal hele tiden tilbake der haren satt, og der han løp som en gal etter den. Beklager sa dommerne. Idag jakter vi ryper , ikke hare. Og takk for idag. En meget klok mann fra Fana trøstet meg med en SMS og sa: Søren. Hare er godt.

Da er det opp til Vega. Hun har det som skal til, og bare en fugl nå så skal .............. Og omsider, i nest siste slipp i 2 runde er det endelig vår tur. En hund har etterhvert fikset seg et fuglearbeid, og en støkk i tillegg, så bare et arbeid nå ville vært gull. Hun slippes med P Mina til Arild. Han er en dreven kar som kjenner terrenget godt. Vi må ned mot elva. Der er der alltid ryper sier han. Vi dreier nedover og satser på at det vil ordne seg. Men da må man også ha hunder som er på hugget. Og det var ingen av dem. Til vår store overraskelse så manglet både sprut og entusiasme hos begge hundene. Det virket som de ikke fikk tak i underlaget, og fikk ikke noe sprut i frasparket. Planløst og lite effektivt og INNKALLING smalt i hodet etter kun halvgått slipp. For en nedtur. Og værst av alt, rypene satt der nede som vi var på vei mot. Ergerlig men slik er det bare. Breton Cat Claw fikset seg et kanon fuglearbeid der nede og snappet pokalen fra P Moody Blues som hadde en støkk i tillegg til fuglearbeid litt tidligere på dagen. Så vi sitter igjen med en flott opplevelse lell. Stort å få begge premierte i vinter og få lov å være med på litt ekstra. En stor bonus, og et prov på at vi har gjort en god jobb med disse to hundne. Vi skal nok få veldig mye gøy med dem i årene som kommer.

Nå avslutter vi vintersesongen og sier oss fornøyd. Neste gang er vi i AK. Men innen den tid har vi hatt telling og treninger, og jeg kan si at allerede nå er de klare for overgangen.

Vi hørs folkens.

Ingen kommentarer: